Česta pitanja

Šta podrazumijeva holistička medicina?

Holistička medicina je cjeloviti sistem liječenja koji ima za cilj uravnoteženje i sinhronizaciju uma, duha i tijela te smatra da je pri liječenju određene bolesti potrebno sagledati sve aspekte postojanja osobe koja boluje, te da se ista mora promatrati u sklopu cjeline, a ne kroz pojedinačne segmente.

Šta je fitoterapija?

Fioterapija je prvi oblik medicine koji je čovjek poznavao i datira iz vremena prije pisane povijesti. Stoljećima je bio jedini način liječenja i ublažavanja boli, a znanje i iskustvo se prenosilo na nove generacije. Fitoterapija je metoda liječenja, ublažavanja te sprječavanja bolesti i tegoba upotrebom cijelih ljekovitih biljaka ili njihovih dijelova (cvjetova, listova, korijena, itd.) te upotrebom sastojaka (eteričnih ulja, ekstrakata i drugih izolata) kao i gotovih pripravaka (čajeva, tinktura, masti, kapsula).

Koje su prednosti biljnih lijekova?

  • Biljke su sastavni dio našeg svijeta o kojem je čovjke, unatoč napretku, i dalje ovisan
  • Biljni lijekovi ne stvaraju naviku i ovisnost, jer priroda nikada ne „propisuje“ lijekove koji izazivaju ovisnost
  • Na prirodni način vraćaju sklad i ravnotežu
  • Održavaju organizam vitalnim i spremnim za usklađivanje s dnevnim vanjskim imputima
  • Posebno su pogodni kao preventiva i kod hroničnih poremećaja djelujući na uzroke poremećaja
  • Blagotvorni učinci biljaka i biljnih pripravaka su kumulativni

Kako djeluje fitoterapija?

  • Kod provođenja fitoterapije treba biti strpljiv jer su djelovanje, a time i rezultati, dugotrajni
  • S ljekovitim biljkama ne možemo sve izliječiti, ali s njima unosimo u organizam vrlo vrijedne tvari (eterična ulja, vitamine, prirodne antioksidanse, flavonoide, minerale, enzime) te ga jačamo i činimo otpornijim, poboljšavamo metaboličke procese i odstranjujemo štetne tvari iz organizma
  • Ljekovito bilje, ukoliko se upotrebljava na ispravan način, gotova da i nema neželjene učinke, a ako ih i ima tada su oni svedeni na najmanju moguću mjeru

Šta je homeopatija?

Homeopatija je efikasna i naučno zasnovana medicinska metoda liječenja koja podstiče (stimuliše) prirodne sposobnosti čovjekovog organizma na putu izliječenja. Ona polazi od toga da su sva stanja poremećenog zdravlja odraz poremećene ravnoteže u čovjeku i da je bolestan čovjek taj koji treba da bude liječen, a ne njegova bolest.

Šta liječi homeopatija?

Homeopatija liječi akutne i hronične tegobe. Akutne bolesti poput kašlja, prehlade, gripe, visoke temperature, viroze, dječjih zaraznih bolesti, upala uha, upala mjehura, porezotina, ogrebotina, uboda i sl., nestaju brzo i bez štetnih posljedica ili nuspojava lijekova.

Od hroničnih tegoba, migrene, sinusitis, gastritis, alergije, kožne bolesti, astma, impotencija, neplodnost, anemija, menstrualni problemi, anksioznost, depresija, poremećaji ponašanja kod djece, fobije, razni psihički poremećaji, samo su neke od tegoba gdje homeopatija može pomoći.

Šta su homeopatske remedije?

Homeopatske remedije su energetski lijekovi i sve su prirodnog porijekla, najčešće biljnog, životinjskog ili mineralnog. Zbog posebne pripreme homeopatskog preparata razvijeno je dinamično svojstvo lijeka (njegova jačina), a izbjegnuta je toksičnost. Homeopatski lijekovi se dobijaju po principu slično se liječi sličnom. To znači da će svaka supstanca koja kod zdravog čovjeka uzrokuje određene fizičke, emotivne ili mentalne simptome izliječiti te iste simptome ako se jave kao rezultat bolesti.

Kako izgleda razgovor s homeopatom?

Razgovor s homeopatom podrazumijeva intervju gdje vas homeopata pita o vašim tegobama, simptomima, ali i načinu života i navikama. Možete se iznenaditi kad vas pita pitanja vezana za spavanje, snove, strahove, želje i averzije prema hrani, probavu, osjećaje, proživljene traume ili libido. Vaši odgovori na ova pitanja su temelj za nalaženje ispravnog homeopatskog lijeka za vas.

Razgovor s homeopatom dovodi do nalaska ispravnog homeopatskog lijeka, što vodi do izlječenja. Homeopat vas prati na cijelom putu vašeg ozdravljenja i u svakom ste trenu slobodni kontaktirati ga u bilo kojem dijelu tretmana nakon uzimanja vašeg lijeka.

[ourbrands columns=”1” style=”carousel” showon_effect=”” autoplay=”false” playtimeout=”5000” speed=”250” rows=”1” desksmall=”5” tablet_count=”4” tabletsmall=”4” mobile_count=”2” colsnumber=”6”]